Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Kalendarium

2009

Maj/juni

Parlamentsledamöter från de tre stora partierna hamnar våren 2009 i blåsväder på grund av avslöjanden om vad de begärt och fått kostnadsersättningar för (bland annat som kompensation för utgifter för dubbelt boende). Uppgifterna har läckt ut till tidningen Daily Telegraph och även om många ledamöter inte har brutit mot några regler sticker det i ögonen att de försökt att få ut så mycket de kan upp till maxgränsen på drygt 24 000 pund. Det handlar om allt från renovering av bostäder, byggande av swimmingpooler, inköp av glödlampor eller försök att slippa betala hela sin kommunalskatt.

Skandalen leder till att talmannen Michael Martin avgår. Senare lämnar även inrikesminister Jacqui Smith sin post på grund av kritik av de saker som hon begärt kostnadsersättningar för. En oberoende kommission tillsätts för att skapa nya regler för hur kostnadsersättningarna ska se ut och hur insynen i systemet ska förbättras.

Kommunalvalen i England den 4 juni innebär ett svidande nederlag för Labour. Valet blir samtidigt en klar framgång för Konservativa partiet som sammanlagt får omkring 38 procent av rösterna mot 28 procent för Liberaldemokraterna och 23 procent för Labour.

I EU-valet, som hålls samtidigt med kommunalvalen, får Labour bara drygt 15 procent av rösterna och 13 mandat. De konservativa får nästan 29 procent, och 25 mandat, ett mer än tidigare. Lika stort som Labour blir Brittiska självständighetspartiet (UKIP) med 17,4 procent och 13 mandat. 11 mandat går till Liberaldemokraterna, medan Gröna partiet och Skotska nationalistpartiet vinner två mandat var och Plaid Cymru i Wales får ett. Det väcker stort uppseende att det främlingsfientliga Brittiska nationalistpartiet (BNP) erhåller 6,5 procent därmed vinner två platser i Europaparlamentet. Nordirland ska representeras av Sinn Féin samt en ledamot från Ulsters unionistpartiet (UUP) som kommer in med stöd från Konservativa partiet. Valdeltagandet ligger på 34,5 procent.

Augusti

Den skotske justitieministern Kenny MacAskill beslutar att en libysk medborgare, Abdelbaset al-Megrahi, som är döende i cancer, ska släppas av humanitära skäl och flygas till Libyen. Mannen hade 2001 dömts för att ha sprängt ett amerikanskt passagerarplan i luften över skotska Lockerbie 1988. Dådet krävde 270 liv. Beslutet att frige al-Megrahi är kontroversiellt och väcker skarp kritik från bland annat USA (189 av offren för Lockerbieattentatet var amerikaner).

Även den brittiska regeringen hamnar i blåsväder efter anklagelser om att den utövat påtryckningar mot den skotska regeringen, något som förnekas av premiärminister Gordon Brown. I medierna hävdas att ett viktigt oljekontrakt mellan brittiska BP och Libyen har spelat stor roll. Regeringen kritiseras också för att den inte hade tagit upp frågan om skadestånd till familjer till offren för IRAs terrordåd i Nordirland med Libyen i samband med al-Megrahis frigivning (den libyska regeringen försåg på 1980-talet IRA med mängder av vapen och sprängämnen).

November

Labourpolitikern Catherine Ashton utses till EU:s nya "utrikesminister".

Till toppen av sidan

Dela |

Kalendarium

Officiellt namn United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland/ Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland
Statsskick monarki, enhetsstat
Statschef drottning Elizabeth II
Regeringschef premiärministerTheresa May
Viktigaste partier med mandat i senaste val Konservativa partiet/Tory 331, Labour 232, Skotska nationalistpartiet/SNP 56, Liberaldemokraterna 8, Demokratiska unionistpartiet 8, Sinn Féin 4, Plaid Cymru 3, SDLP 3, Ulsters unionistparti/UUP 2,Gröna partiet 1, Ukip 1 (2015)
Viktigaste partier med mandat i näst senaste val Konservativa partiet/Tory 307, Labour 258, Liberaldemokraterna 57, Demokratiska unionistpartiet 8, Skotska nationalistpartiet 6, Sinn Féin 5, Plaid Cymru 3, SDLP 3, Gröna partiet 1, Allianspartiet 1, övriga 1 (2010)
Valdeltagande ca 66 % i parlamentsvalet i maj 2015
Kommande val parlamentsval 2020
Post Värde