Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Kalendarium

2006

December

Den 21 december tillkännager regimen att president Saparmurat Nijazov (Saparmyrat Nyýazow) har avlidit till följd av en hjärtinfarkt. Han har då styrt landet med järnhand sedan självständigheten 1991. Folkrådets ordförande ska enligt författningen överta presidentskapet, men han åsidosätts av regimen. Rådets vice ordförande Gurbanguly Berdimuhamedow utnämns istället till tillförordnad president fram till dess att nyval till presidentposten kan hållas.

 

2007

Februari

Som väntat vinner den tillförordnade presidenten Berdimuhamedow nyvalet till presidentämbetet den 14 februari. Han vinner med drygt 89 procent av rösterna enligt valkommissionen, som anger valdeltagandet till 98,6 procent. Inga oppositionella kandidater får lov att ställa upp i valet.

I president Berdimuhamedows nya regering har flera av Nijazovs gamla ministrar ersatts med nya politiker från det regerande Turkmenistans demokratiska parti.

Mars

President Berdimuhamedow beslutar att de cirka 100 000 äldre medborgare som fått sin pension indragen av Nijazov åter ska börja få sina pengar utbetalade. Han beslutar också att internet ska bli mer tillgängligt för medborgarna.

Juli

Ryssland, Kazakstan och Turkmenistan kommer överens om att tillsammans bygga en ny ledning för naturgas som ska dras norr om Kaspiska havet. Med hjälp av ledningen kan leveranserna av turkmenisk gas till Ryssland bli enklare och säkrare.

 

2008

Januari

Turkmenistan stoppar tillfälligt gasleveranserna till Iran med motiveringen att grannlandet underlåter att betala för gasen samt att tekniska problem uppstått. Iran reagerar ilsket och hävdar att Turkmenistan försöker fördubbla priset för naturgasen.

 

Till toppen av sidan

Dela |