Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Turism

Syrien hade tidigare en stor potential som turistland, tack vare det rika kulturarvet och målmedvetna satsningar från regeringen på att öka turismen. Efter 2000 byggdes en rad nya hotell, bland annat omvandlades många kulturhistoriskt värdefulla privatbostäder i Damaskus och Aleppo till exklusiva hotell. De flesta besökarna kom från grannländerna men västturismen växte. Sedan 2011 är turismen till Syrien dock obefintlig på grund av det pågående inbördeskriget, som gjort det livsfarligt att resa till landet.

Det finns många historiska minnesmärkena från såväl antik tid som medeltiden. Till de historiska sevärdheterna hör huvudstaden Damaskus med den välbevarade Umayyadmoskén, som räknas som ett av islams huvudmonument, och den gamla handelsstaden Aleppo. Andra historiskt berömda platser är karavanstaden Palmyra (Tadmur) från romartiden och den sydliga Bosra, som var huvudstad i den romerska provinsen Arabia. Vid Medelhavskusten finns ruiner från de forntida städerna Marath och Ugarit. Det finns också ståtliga lämningar från korsfarartiden, främst som borgen Krac des Chevaliers söder om Homs.

Kriget har emellertid skadat många av landets mest värdefulla monument, inklusive Krac des Chevaliers, som bombats, och gamla stan i Aleppo, som skjutits sönder och eldhärjats. Värdefulla arkeologiska fyndplatser som de romerska ruinerna i Apamea, nära Hama, och Dura-Europos nära Dayr al-Zawr, har grävts sönder av plundrare. Efter att ha intagit staden Palmyra i maj 2015 sprängde Islamiska staten det nästan 2000 år gamla Baalshamin-templet och andra viktiga byggnadsverk som stod på Unescos världsarvslista.

 

Till toppen av sidan

Dela |

Turism

Antal utländska besökare per år 5 070 000 (2011)
Turistinkomster - miljoner US dollar 1 816 (2011)
Turistinkomsternas andel av exporten - procent 32,2 (2010)
Post Värde
Turistinkomsternas andel av exporten - (2010) procent 32,2
Turistinkomster - (2011) miljoner US dollar 1 816
Antal utländska besökare per år - (2011) (ingen enhet) 5 070 000