Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Kultur

Syrien har rika kulturella traditioner ända sedan antik tid, men under inbördeskriget sedan 2011 har många antika och medeltida byggnader blivit svårt skadade. Under Baathpartiets styre har de flesta kulturyttringar hämmats av censur och exempelvis kurdernas folkliga traditioner var förbjudna fram till 2011. Många betydande författare, konstnärer och artister har levt i exil, medan andra har stöttat regeringen eller anpassat sig till det rådande läget.

Den traditionella arabisk-islamiska kulturen, med viktiga bidrag inom poesi och annan litteratur samt musik, spelar ännu idag en viktig roll i samhället. Under 1900-talet påverkades både musiken och litteraturen av västerländsk kultur. På 00-talet har öppnandet av Syriens ekonomi och införandet av moderna medier och Internet lett till ett växande kulturellt inflytande från USA och väst, men också från Persiska vikens penningstarka och konservativa monarkier.

Till de främsta syriska författarna hör Halim Barakat (född 1933) som i romanform har skildrat konflikten Israel–Palestina, och Hanna Mina (född 1924) som i realistisk form bland annat skrivit om sjömanslivet. Zakaria Tamir (född 1931) är känd för sina allegoriska noveller och som barnboksförfattare. En nutida känd författare är Salim Barakat (född 1951) som är kurd men skriver både prosa och poesi på arabiska. Barakat bor sedan 1999 i Sverige och flera av hans böcker har blivit översatta till svenska.

Den syriske poeten Adonis (vars egentliga namn är Ali Ahmad Said, född 1930) lever idag i Frankrike och har blivit internationellt känd som ständig kandidat till Nobelpriset. Han har översatts till svenska. Det har även poeten och fritänkaren Muhammad al-Maghut (1934–2006), vars politiskt förbittrade men samtidigt livsbejakande lyrik vann hängivna läsare. Den Damaskusfödde kärleksdiktaren Nizar Qabbani (1923–1998) förblir mycket populär i Syrien och även i övriga arabvärlden.

Den klassiska arabiska musiken har en stark ställning i städer som Damaskus och Aleppo. Oudspelren Farid al-Atrash (1910–1974), född i en drusisk familj i södra Syrien men utflyttad till Egypten som barn, är en av arabvärldens genom tiderna mest kända musiker. Även hans syster Asmahan (född Asma al-Atrash, 1912–1944) blev mycket känd som sångerska och skådespelerska. Sångaren Sabah Fakhri (född 1933) anses ha populariserat traditionella genrer. I modern tid har syriska popstjärnor som George Wassouf (född 1961) och Asala Nasri (född 1969) gjort stor succé i Mellanöstern. Omar Suleyman (född 1966) och hans mix av gammaldags beduinsång med elektroniska rytmer har däremot främst vunnit lyssnare i väst.

Syriska filmer och TV-serier började utvecklas snabbt på 1990-talet och skaffade sig ett gott rykte i övriga arabvärlden. Under fastemånadern ramadan brukar familjer över hela Mellanöstern bänka sig framför TV-apparaten och just syriska ”ramadansåpor” var mycket populära under från 1990-talet. Skådespelaren Ghassan Masud (född 1958) har främst medverkat i syriska och arabiska produktioner, men han har också synts i amerikanska storfilmer. Krigsutbrottet 2011 har dock skadat filmindustrin.

I Damaskus och Aleppo finns museer med förnämliga samlingar av konstverk och föremål från antik tid. Flera av de byggnadskomplex, ruiner och stadsområden i Syrien som FN-organet Unesco klassat som del av världsarvet har dock skadats, förstörts eller plundrats sedan 2011 (se vidare Turism).

Till toppen av sidan

Dela |