Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Geografi

Syrien, vars gränser stakats ut av tidigare kolonialmakter, ligger i östra Medelhavsområdet och domineras av öken, stäpp och berg. Längst i väster har ganska god nederbörd skapat bördiga jordar, medan möjligheten att bedriva jordbruk i de ökenartade områdena i öster är helt beroende av vattnet från floden Eufrat. Till ytan är Syrien något större än Götaland och Svealand tillsammans.

Längs kusten löper en tre mil bred landremsa vilken avgränsas i öster av Alawitbergen som når över 1 500 meter över havet. Öster om Alawitbergen ligger en bördig dalgång kring floden Orontes (al-Asi) som i sin tur avskiljs från högplatån längre österut av bergskedjan Jabal al-Zawiya. Högplatån består till största delen av stäpp och öken men genombryts av en rad låga berg som löper från sydväst mot nordöst. Söder om dessa berg längs gränsen till Jordanien ligger den syriska öknen, al-Hamad.

Genom högplatån rinner Eufrat från Turkiet i norr till Irak i sydöst. Eufrat och dess bifloder Khabur och Balikh utnyttjas för konstbevattning. Eufratdammen som stod klar på 1970-talet har gett upphov till en konstgjord sjö, Assadsjön, som är elva kilometer lång och åtta kilometer bred. En bit av floden Tigris i det nordöstra hörnet utgör gräns mot Turkiet.

Längs gränsen mot Libanon i sydväst löper bergskedjan Antilibanon och där ligger landets högsta berg, det 2 814 meter höga Jabal al-Shaykh (eller Hermon). Öster om Antilibanon och söder om Damaskus finns ett delvis svårtillgängligt område med vulkaniska berg, Jabal al-Arab (eller Jabal al-Duruz).

Sedan 1967 ockuperar Israel ett nära 1 300 kvadratkilometer stort bergsområde i sydväst, Golanhöjderna.

Knappt en tredjedel av ytan är uppodlad och bara omkring tre procent av landet täcks av skog.

 

Till toppen av sidan

Dela |

Geografi

Yta - km2 185 180 (2015) 1
Tid svensk +1 timme
Högsta berg Jabal al-Shaykh (eller Hermon 2 814 m ö h)
Viktiga floder Eufrat med bifloder, Orontes (al-Asi)
Största sjö Assadsjön (konstgjord)
Angränsande land/länder Irak, Jordanien, Israel, Libanon, Turkiet
Huvudstad med antal invånare Damaskus 2,6 miljoner (uppskattning 2010)
Övriga större städer Aleppo 1,7 miljoner, Homs 890 000, Hama 546 000, Latakia 371 000 (uppskattning 2010)
  1. inklusive Golan
Post Värde
Yta - (2015) km2 185 180