Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Kalendarium 2005–2010

2005

Februari

Libanons förre premiärminister Rafiq al-Hariri mördas i Beirut. Världens misstankar riktas snabbt mot regeringen i Syrien, som haft stort inflytande och tusentals soldater i Libanon sedan det libanesiska inbördeskriget 1976.

April

President Bashar al-Assad viker sig för internationella påtryckningar och kallar hem de cirka 15 000 syriska soldaterna från Libanon.

Maj

Ryssland avskriver större delen av Syriens skuld till landet på 13 miljarder US dollar.

Juni

Baathpartiet håller kongress. Reformer utlovas, med lösa löften om ett flerpartisystem och en friare press, men besluten sätts aldrig i verket. Vicepresident Abdelhalim Khaddam, som var nära allierad till Hariri, avgår. Han lämnar senare landet och anklagar president Assad för inblandning i Hariris död.

Oktober

Inrikesminister Ghazi Kenaan, som tidigare ledde Syriens militära underrättelsetjänst i Libanon, hittas död på sitt kontor. Regeringen hävdar att han har skjutit sig själv.

FN-utredarna skriver i en preliminär rapport som läcker ut till pressen att syriska underrättelsetjänsten troligen var inblandad i attentatet i Beirut.

Syriska oppositionsgrupper bildar Damaskusdeklarationen, ett samarbetsprojekt som inkluderar både Muslimska brödraskapet, kurdiska grupper och olika vänsterrörelser.

 

2006

Februari

President Bashar al-Assad ombildar regeringen. Utrikesminister Farouq al-Sharaa blir vicepresident och efterträds som utrikesminister av Walid al-Moallem.

Kravaller utbryter i Damaskus efter den danska tidningen Jyllands-Postens publiceringar av karikatyrer av profeten Mohammed. Den byggnad som hyser de danska och svenska ambassaderna sticks i brand och även den norska ambassaden antänds. Många misstänker att den syriska regeringen uppmuntrade kravallerna för att skrämma västländerna.

Mars

Najah al-Attar, tidigare Syriens kulturminister 1976-2000, utnämns till en av Assads vicepresidenter. Hon är den första kvinnan på posten i Syrien.

Vid ett möte i Bryssel bildar den avhoppade forne vicepresidenten Abdelhalim Khaddam och Muslimska brödraskapets utlandsbaserade ledning en oppositionsallians kallad Nationella räddningsfronten. Fronten ansluter sig inte till Damaskusdeklarationen, där Brödraskapet redan ingår.

Maj

Flera regimkritiker grips sedan de krävt att Syrien ska sluta lägga sig i Libanons angelägenheter genom att underteckna den så kallade Beirut-Damaskusdeklarationen.

Juli

Israel invaderar Libanon och slåss mot den shiamuslimska Hezbollahrörelsen, som stöds av Syrien och Iran. Tusentals libaneser flyr till Syrien. Kriget uppfattas i arabvärlden allmänt som en seger för Hezbollah, och därmed även för Assad.

September

USA:s ambassad i Damaskus attackeras av beväpnade män, vilka av den syriska regeringen beskrivs som militanta islamister. Tre angripare och en syrisk vakt dödas. USA tackar Syrien för ingripandet.

November

Libanons industriminister Pierre Gemayel dödas i ett attentat. Många libaneser beskyller Syrien för inblandning.
Syrien och Irak återupprättar de diplomatiska förbindelserna som varit avbrutna i nästan 25 år.

 

2007

April

Baathpartiet och dess allierade inom Nationella progressiva fronten segrar stort i parlamentsvalet. Inga oppositionspartier tillåts delta.

Maj

Bashar al-Assad omväljs som president för ytterligare sju år. Han får 98 procent av rösterna i en folkomröstning där han är den enda kandidaten.

September

Syrien anmäler Israel till FN:s säkerhetsråd för att ha kränkt syriskt luftrum. Det framkommer att israeliskt flyg har angripit och förstört vad som misstänks ha varit en kärnreaktor under uppbyggnad i den syriska öknen.

Oktober

Syrien inför strikta visumkrav för irakier eftersom man inte längre anser sig klara av flyktingströmmen från det krigshärjade grannlandet.

 

2008

Januari

Flera regimkritiker som år 2005 undertecknade den så kallade Damaskusdeklarationen med krav på demokratiska reformer grips, efter att i december 2007 ha valt en styrelse för sin rörelse. De döms senare till flera år i fängelse. Styrelsevalet och gripandena skapar konflikter inom Damaskusdeklarationen, som under de följande månaderna splittras och förlorar sin betydelse.

Februari

USA utvidgar sina sanktioner mot Syrien som varit i kraft sedan 2004 (se Utrikespolitik).

Maj

Anställda inom den offentliga sektorn får lönehöjningar med 25 % som kompensation för stigande priser på mat och eldningsolja.

Den Iran- och Syrienallierade Hezbollahgerillan slår ut sina motståndare i Libanon i en snabb räd mot Beirut. Den 21 maj sluts ett avtal mellan Libanons politiska grupper i Qatars huvudstad Doha, för att avsluta den kris som började med mordet på Rafiq al-Hariri (se Februari 2005). Dohaavtalet ses som fördelaktigt för Hezbollah och dess allierade, och underlättar för Bashar al-Assad att säkra ett fortsatt syriskt inflytande i Libanon.

Juli

President Bashar al-Assad genomför ett stasbesök i Frankrike. Resan är första steget mot ett normaliserat förhållande till västvärlden. Under vistelsen i Paris träffar Assad också Libanons nye president Michel Suleiman. De enas om att arbeta för att upprätta normala diplomatiska relationer mellan länderna.

September

Syrien står värd för ett toppmöte med Frankrike, Turkiet och Qatar med syfte att främja fred i Mellanöstern. Den franske presidenten är den förste västledaren som besöker Syrien efter mordet på Rafiq al-Hariri i Libanon 2005.

Oktober

Amerikanska soldater i Irak går över gränsen till östra Syrien och dödar enligt uppgift en ledare för den så kallade Islamiska staten i Irak, en grupp knuten till al-Qaida. Syriska källor hävdar att åtta civila skjutits ihjäl.
Syrien och Libanon upprättar officiella diplomatiska förbindelser för första gången sedan länderna blev självständiga på 1940-talet.

 

2009

Mars

Öppnandet av en aktiebörs i Damaskus innebär ett viktigt steg i moderniseringen av den syriska ekonomin. Sex företag är noterade från start.

April

Muslimska brödraskapet lämnar den så kallade Nationella räddningsfronten, som man grundade 2006 tillsammans med den avhoppade vicepresidenten Abdelhalim Khaddam, och försöker förgäves inleda förhandlingar med Assadregeringen. Fronten upphör i praktiken att existera.

Maj

USA förlänger sanktionerna mot Syrien men markerar ändå tydligt att man vill få med landet i arbetet för fred i Mellanöstern. Flera amerikanska diplomater besöker Syrien under året.

Juli

Parlamentet avskaffar maximistraffet på ett års fängelse för "hedersmord". Straffet skärps till minst två års fängelse.

Augusti

Irak kallar hem sin ambassadör från Damaskus sedan Syrien vägrat utlämna två personer som anklagas för att ha legat bakom attentat i Irak. Syrien kallar genast hem sin egen ambassadör från Bagdad.

Oktober

Turkiet och Syrien, som under flera år har förbättrat sina relationer och slutit olika handelsavtal, beslutar avskaffa visumtvånget för resor mellan länderna.

 

2010

Maj

Trots det diplomatiska närmandet till Syrien fortsätter USA att förlänga sanktionerna mot landet. Syrien anklagas av USA för att stödja terrorister, försöka framställa massförstörelsevapen och för att ha levererat missiler till libanesiska Hezbollah.

Juli

Heltäckande slöjor som döljer ansiktena, så kallad niqab, förbjuds vid de syriska universiteten.

Augusti

President Assad besöker Libanon. Grannlandets premiärminister Saad al-Hariri säger att det varit ett misstag att anklaga Syrien för mordet på hans far Rafiq al-Hariri år 2005. FN-utredarna har börjat luta åt att det var Hezbollah som genomförde mordet.

September

FN varnar för att de senaste årens torka i Syrien har drivit 2-3 miljoner människor in i ”extrem fattigdom.”

Oktober

Syrien och Irak sänder tillbaka sina ambassadörer till respektive lands huvudstad efter drygt ett års uppehåll.

December

USA:s president Barack Obama beslutar att stationera en ambassadör i Damaskus för första gången sedan Haririkrisen började år 2005. Frågan har i mer än ett halvår förhalats i kongressen.

Till toppen av sidan

Dela |