Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach är föremål för en av flera”frysta" konflikter i Kaukasien. När Sovjetunionen föll sönder 1991 blossade gamla motsättningar mellan olika folkgrupper upp, och Azerbajdzjan och Armenien hamnade i krig om Nagorno-Karabach. En vapenvila ingicks 1994. Sedan dess råder dödläge, dock då och då avbrutet av kortvarigt uppflammande strider.

Nagorno-Karabach bebos av armenier men ligger helt omslutet av Azerbajdzjan, som det formellt tillhör.

Oroligheter bröt ut i Nagorno-Karabach redan 1988, och kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien pågick 1991–1994. Upp till 30 000 människor miste livet och över en miljon tvingades på flykt från sina hem i regionen. Rysk medling bidrog till att stilleståndsavtal slöts, men konflikten är inte löst och stridigheter förekommer ständigt i gränsområdet.

Armeniska trupper ockuperar Nagorno-Karabach samt en buffertzon runt enklaven och ett landområde som förbinder den med Armenien. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Området ligger i en strategiskt viktig region med stora olje- och gasledningar, och förhandlingar om dess framtid pågår till och från. Invånarna fortsätter att kräva självständighet medan Azerbajdzjan inte vill gå med på annat än självstyre. Under tiden har de omkring 150 000 invånarna i enklaven skapat en liten stat som fungerar i praktiken men som inte erkänns internationellt – inte ens av Armenien.

Till toppen av sidan