Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Liberia

Efter många års inbördeskrig finns det nu hopp om en fredlig utveckling i Liberia. Landet har en ny demokratiskt vald regering och den liberianske krigsherren Charles Taylor är på väg att rannsakas för sin roll i konflikten i grannlandet Sierra Leone. Men såren efter kriget är djupa och det finns en risk för att nya oroligheter ska blossa upp.

I slutet av 1989 inledde några hundra rebeller under ledning av Charles Taylor ett uppror för att störta den dåvarande liberianska regimen. På kort tid utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Åren 1989–2003 dödades över 200 000 människor i Liberia och civilbefolkningen utsattes för ohyggliga övergrepp. Kriget spred sig också till grannlandet Sierra Leone.

1996 slöts ett fredsavtal i Liberia och året efter valdes Taylor till president. Men freden höll inte och våren 2003 rådde på nytt fullt krig. I augusti samma år tvingades Taylor i exil. En övergångsregering styrde landet fram till valet 2005, då Ellen Johnson Sirleaf segrade i presidentvalet.

Den nya presidenten står inför en svår uppgift: ekonomin är i spillror, stora mängder vapen är i omlopp i regionen och bland de folkvalda finns flera gamla krigsherrar. Taylor, som haft en fristad i Nigeria, utlämnades i mars 2006 till den FN-stödda Specialdomstolen för Sierra Leone vars uppgift är att ställa de ytterst ansvariga för övergreppen i Sierra Leone inför rätta. Han dömdes sex år senare till 50 års fängelse.

Här kan du läsa mer om det som hänt i Liberia efter kriget.

Till toppen av sidan