Landguiden - Länder i fickformat från Utrikespolitiska Institutet

  1. Logga in
  2.  
  3.  
  4. Avbryt
  5. Glömt lösenord? Skapa en inloggning

Etiopien-Eritrea

Etiopien och Eritrea utkämpade mellan 1998 och 2000 ett blodigt krig som utlöstes av en gränstvist. Upp till 100 000 människor dog innan striderna upphörde, efter internationell medling. I fredsavtalet enades parterna om att låta en kommission tillsatt av FN avgöra gränsdragningen mellan de båda länderna. Men när gränskommissionen slog fast att den omstridda orten Badme tillhör Eritrea vägrade Etiopien att godkänna det.

Senare har den etiopiska regeringen i Addis Abeba sagt sig i princip acceptera utslaget, men kräver nya förhandlingar med Eritrea. Det, i sin tur, vägrar regeringen i Asmara att gå med på.

Drygt tio år efter krigsslutet är konflikten fortfarande olöst. Emellanåt mullrar det oroväckande och mindre incidenter längs gränsen inträffar. Flera gånger har varningar framförts om att kriget hotar att blossa upp på nytt. Under tiden fortsätter Etiopien att kontrollera det omstridda området.

Även om gränstvisten var den utlösande orsaken till kriget finns i bakgrunden andra frågor, som rör bland annat ekonomi, handel och nationell identitet. Eritrea frigjorde sig från Etiopien i början av 1990-talet, efter 30 års väpnad kamp. Det skedde med den då nya etiopiska regeringens godkännande, men en del etiopier anser fortfarande att Eritrea tillhör Etiopien. Det finns en ömsesidig misstänksamhet i de båda länderna.

Parterna anklagar varandra för att stödja rebellgrupper i det andra landet. Båda är också inblandade i konflikter i andra länder på Afrikas horn. Särskilt i Somalia kan Etiopien och Eritrea närmast sägas ha fört krig mot varandra, via ombud.

FN införde i december 2009 sanktioner mot Eritrea på grund av landets inblandning i konflikten i Somalia. Eritrea ser det som ett bevis på en fientlig omvärld som tar Etiopiens parti trots att det är Etiopien som har underlåtit att följa sina åtaganden enligt fredsavtalet från 2000.

Till toppen av sidan

Eritrea